KAO U VICU: Rusiji vratili novinara, marinca, plaćenog ubojicu te djecu špijunskog para koja ne znaju tko je Putin

Vadim Krasikov - Ruski ubica Vadim Krasikov - Ruski ubica
Vadim Krasikov - Ruski ubica

U razmjeni zarobljenika Rusije i Zapada oslobođen novinar Gershkovich, ali i plaćeni ubojica Krasikov.

Između Rusije i Zapada obavljena je najveća razmjena zarobljenika još od Hladnoga rata. Razmjena je obuhvatila 24 osobe, uključujući 16 zatvorenika prebačenih iz Rusije na Zapad i osam u suprotnom smjeru. Među njima su i novinar Wall Street Timesa Evan Gerškovič, amerčki marinac Paul Whelan, ali i Vadim Krasikov, plaćeni ubojica koji je osuđen u Njemačkoj kojeg je dočekao Vladimir Putin osobno.
Dvoje djece ruskog špijunskog bračnog para Artema i Ane Dulcev, razmijenjenog sa Zapadom, nisu znala da su Rusi dok nisu ušla u avion kojim su sletjeli u Moskvu, priopćio je danas Kremlj.

Nisu znali da su Rusi i da imaju bilo kakve veze s našom zemljom,” rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.
Izjavio je da djeca ne znaju ruski jezik te da im je predsjednik Rusije Vladimir Putin dobrodošlicu poželio na španjolskom.

Reklama

Bračnom paru Dulcev sudilo se u Sloveniji, gdje su se predstavljali kao Argentinci, navodi Reuters.

“Djeca su pitala roditelje tko je čovjek koji ih je dočekao. Nisu znala tko je Putin. Ilegalci tako rade. Toliko se žrtvuju”, rekao je Peskov.

Potvrdio je da je ubojica Vadim Krasikov, koji je pušten iz njemačkog zatvora, pripadnik specijalne jedinice ruske Federalne službe sigurnosti (FSB).

Krasikovu je u Njemačkoj suđeno zbog ubojstva bivšeg čečenskog ekstremista u Berlinu 2019. godine.

Putin je Krasikova u četvrtak dočekao zagrljajem na moskovskom aerodromu.

Peskov je naveo da su razmjenu zatvorenika organizirali FSB i američka Centralna obavještajna agencija.

Odluka Putina da razmijenjene zatvorenike dočeka na aerodromskoj pisti je odavanje počasti ljudima koji služe domovini i uspjeli su, zahvaljujući trudu mnogih ljudi, da se vrate u domovinu”, rekao je Peskov.

UN-ovi stručnjaci za ljudska prava pozivaju na oslobađanje još nekoliko stotina političkih zatvorenika nakon masovne razmjene zatvorenika između Rusije, Sjedinjenih Država i drugih zapadnih zemalja, prenosi  dpa.

Između 700 i 1372 osobe još se uvijek nalazi u pritvoru u Rusiji zbog lažnih ili politički motiviranih optužbi, navodi se u zajedničkoj izjavi koju su u petak objavili stručnjaci iz Vijeća UN-a za ljudska prava u Ženevi.

“Ruska vlada mora odmah i bezuvjetno osloboditi sve preostale političke zatvorenike”, pozvala je UN-ova skupina za ljudska prava.

Izvor: Nacional

Add a comment

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Reklama